θρησκευτική παιδεία

συζητώντας με κινέζους φίλους, ανεκάλυψα το πόσο λίγο γνωρίζουν για την θρησκεία γενικά. και ο κυριώτερος λόγος ειναι , κατα την γνωμη τους πάντα, -και συμφωνω απολυτα- η ελλειψη θρησκευτικής παιδειας στο σχολείο.
στην ταιβάν, δεν διδάσκεται μάθημα θρησκευτικό δηλ θρησκειολογία η κατι παρόμοιο.
δεν εννοω φυσικά να διδάσκεται μαθημα μιας θρησκείας, πχ βουδισμου κτλ, αφου στην ταιβάν δεν υπαρχει η εννοια της επικρατουσας θρησκείας . αλλα αν δη κρίνει κανείς απο τις πιο απλές συζητησεις καταλαβαίνει ποσο λίγα πραγματα καταλαβαίνουν απο εννοιες οπως το υπερβατικό, ο θεος, η σωτηρία, ο παράδεισος κτλ.
θα μου πειτε, και με το δίκιο σας βεβαια, και οι φωτο, τα βίντεο που βλέπουμε απο ναούς κτλ? οι νέοι που πάνε εκει? στην πραγματικότητα δεν πιστευουν τίποτα στα σοβαρά.
η αγνοια γινεται δεισιδαιμονία. πάνε εκει γιατι “ακουσαν” οτι μπορεί να βοηθηθούν. το πως δεν το εξετάζουν. ουτε το “ποιος” ειναι αυτός που βοηθα. γινεται μια συναλαγή με κάτι αγνωστο και νεφελώδες.
ακόμα και χριστιανοι εχουν απίστευτη αγνοια βασικών αρχων του χριστιανισμού.
καποιος φίλος που κανει διδακτορικό σε πολύ καλο πανεπιστήμιο εδω, μου ειπε οτι συζητηθηκε πολυ , με το υπουργειο παιδείας εδώ, να μπει καποιο μάθημα θρησκειολογίας , ωστε τα παιδια να εχουν καποια γνωση . εκει που κόλησε το θέμα ηταν πως θα το ονομάσουν. θεολογικό μαθημα? θρησκειολογία?
ακόμα το συζητουν.
παντως το πρόβλημα της λογικής συνέπειας , που δεν υπαρχει ειναι τεράστιο. γραφω κάποια παραδείγματα.
διδάσκω πάστορες, η αυτους που θα γίνουν πάστορες. εμεινα εκπληκτος οταν μου ειπε ενας οτι ο χριστος αφου ανελήφθη , δεν εχει πια καμια σχέση μαζύ μας. θα εχη οταν ξανάρθη. και όταν του έδειξα το τελος του κατα ματθαιον ευαγγελιου “· καὶ ἰδοὺ ἐγὼ μεθ’ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ἀμήν.” μου λέει , ειναι λάθος!!!!! αλλα απο την αλλη μεριά , sola scriptura!!!!!! η βίβλος ειναι το παν, αντικαθιστά τον χριστό κατα τους προτεστάντες, ειναι και λάθος επιπλέον….
μας επισκευθηκε μια ομάδα προτεσταντών με τον πάστορα τους. τα ειπαμε ωραια και ευγενικά , και τους ρωτησα, κάθε πότε εχετε “ευχαριστία” ( ανεξάρτητα απο το αν πιστευετε αν ειναι η οχι σωμα χριστού) . μου λένε , μια φορά τον μηνα.
λεω γιατι μια? και οχι δύο? (επειδη εχω ρωτησει αυτο, κάθε ομάδα εχει τα δικά της, αλλος μια φορά τον μήνα , αλλος μια στους 3 μήνες λλος καθε κυριακή, και κανείς δεν ξερει να μου πη το γιατι) ειναι η παραδοσή μας μου λέει ο πάστορας. ποια παράδοση ? του ειπα. αφου δεν πιστευετε σε παράδοση. sola scriptura…..
δεν μπορεσε να απαντήση, φυσικά δεν ηταν ευγενικό να επιμένω.
επανέχομαι στο θέμα της θρησκευτικης παιδείας και το πρόβλημα που δημιουργει η ελλειψη της για την ιεραποστολή. ξενυχταω να μελετω θεολογία, να λεω οτι ο χριστιανισνός δεν ειναι θρησκεία , με την κλασική εννοια του ορου, αλλα εκκλησία, οι πολλοί γινονται ενα (οχι ενας) μεσα στο σωμα του θεανθρώπου . αλλα η κινέζικη ερωτηση που μου κόβει τα πόδια ειναι η εξης. και γιατι να ενωθω με τον αλλο? μπορει να μου βρωμάει, μπορει να μην τον συμπαθω.
ενω στη δύση, ανθρωποι που εχουν μια βασική φιλοσοφικη και θρησκειολογική παιδεία σίγουρα θαυμάζουν την ιδέα της ενότητος χωρις να χάνεται η ετερότης, οι κινέζοι απορούν…… ενω η συγρονη φιλοσοφία ανακαλύπτει το ποσο σημαντική ειναι η εννοια του προσωπου ως κοινωνια , ως ετεροτης , κτλ, για τον κινέζο αυτα ειναι αχρηστη πολυτέλεια.
αυτο που θέλει ο κινέζος βουδιστης, χριστιανός καθε είδους, κτλ ειναι “activities” . δηλ σου λεει, εγω δουλευω σαν σκυλι ολη την εβδομάδα, θελω την κυριακη καποια εκδηλωση, δραστηριοτητα κτλ να χαλαρώσω. αν λέγαμε οτι θα πηγαιναμε την μιση μερα εκδρομη καπου κτλ σιγουρα θα ερχοταν αρκετοι.
αν οργανώναμε χωρό και μουσικη θα ερχόταν αρκετοι. υπαρχουν αρκετές επιτυχείς ( με πολλα μελη) εκκλησίες που ειναι περισσότερο χοροδιδασκαλεία για νεα παιδια , παρα εκκλησια με την εννοια προσσευχη κτλ.
και φυσικα μαλλον ειναι προτερημα να κανης λειτουργία στα αγγλικα, ερχεται κόσμος να μαθη αγγλικα δωρεαν. αν αναλογιστη κανεις οτι απο 2 χρονων στελνουν τα παιδια στο νηπιαγωγειο να μάθουν αγγλικα και πληρωνουν πανακριβα γιαυτο , καταλαβαίνετε ποσο πιο φτηνο ειναι να ακους αγγλικα τσαμπα….
αλλωστε και την πελαγια, που δουλευει στην εκκλησία, η μανα της (αθεη) την εστειλε σε χριστιανικη εκκλησια για να μαθη τσαμπα αγγλικα!!!!
βέβαια δεν θα σταματήσω να γράφω για αυτα τα θέματα , να τα βάζω στο ιντερνετ κτλ, αλλα βλέπω την δυσκολία που υπάρχει. ο σημερινός κινεζικός τρόπος ζωης , ειναι μια κακόγουστη αντιγραφή του αμερικανικού. λεφτά τεχνολογία κτλ. και απόρηψη των παραδόσεων. βεβαια επειδη μαλλον δεν ειναι δυνατο να ειναι κανείς 100% αθεος υπάρχει η λανθάνουσα δεισιδαιμονια οπως προανέφερα, που ενεργει υποσυνειδητα.
τα γραφω για να γνωρίζετε και ισως να συνεισφέρετε και καποιες καλες ιδέες και προτάσεις. εκεινο που πρέπει να γίνη ειναι να εκλαικεύσουμε την θεολογία μας, για τους κινέζους , να τους κάνουμε κατανοητή την ποιότητα ζωης που προσφέρει να μην θυσιάσουμε καμια απο τις μεγάλες θεολογικές αλήθειες για τις οποιες ειμαστε χριστιανοί , αλλα να της εκφράσουμε με τρόπο που να τους ελκύει.
βεβαιως και το προσωπικό παράδειγμα ειναι απαραίτητο, αλλα επικίνδυνο, διοτι αν γίνη κανεις χριατιανος επειδη ο τάδε τον ενέπνευσε με την αγιότητα του, ειναι ευκολο να εγκαταλείψη διοτι καποιος τον απογοητευσε μη εφαρμόζοντας το ευαγγέλιο.
ο Χριστός ειπε , αυτα που λενε οι φαρισαιοι να κανετε, να τα κανετε, αυτα που βλέπετε να κανουν , (ματθ 23¨3 )
προσευχεστε να βοηθηση ο θεός να δωσουμε τις χριστιανικές εννοιες με τροπο προσιτο, κατανοητό και ελκυστικό για τους κινέζους. αλλα για αυτούς τους τρόπους θα μιλήσουμε αλλη φορά.

 • Share/Bookmark

Filed Under: καθημερινά

Comments (11)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Πετρος says:

  Αντιμετωπίζετε κομικοτραγικές καταστάσεις.
  Προσευχόμαστε και αν θα μπορέσουμε θα δώσουμε ιδέες.

  Το θέμα με την ένωση, είναι να ενωθεί πνευματικά, να αγαπήσει, να περιχωρηθεί, να συγχωρεθει, να δώσει για να νιώθει ευτυχισμένος.
  Οι κινέζοι δεν έχουν τίποτα αντίστοιχο στην παράδοσή τους ώστε να το συνδέσετε?

  Θα μου πείτε βέβαια εχουν ξεχασει την παραδοση του και γινονται παγκοσμιοποιημενοι. Αυτη ειναι η διαδικασια της παγκοσμιοποιησης και του ελεγχου των μαζων. Διαιρει και βασιλευε. Σε μικροτερο ή μεγαλυτερο βαθμο αυτη η διαδικασια συντελειται σε ολα τα κρατη.

  Είναι πολλή η προπαγάνδα που δέχεται ο σύγχρονος άνθρωπος απο γύρω του, ώστε του είναι δύσκολο να πιστεψει ότι υπάρχει κάτι διαφορετικό. Θέλει αγώνα και προσπάθεια.

  Αν πάρουμε υπόψιν μας ότι ο ανθρωπος πολλες φορες αντιγραφει απλα το κοινωνικο του περιγυρω, για να καθορισει στη σκεψη του τι ειναι το νορμαλ και τι ειναι το παραλογο, τοτε αυτο που χρειαζεται ειναι να δημιουργηθει μια “κρισιμη μαζα”, αριθμως χριστιανων, οι οποιοι ο ενας να επιρεαζει θετικα των αλλων, ωστε αν μπει καποιος νεος μεσα σε αυτη τη νεα κοινωνια προσωπων, να μπορει πιο ευκολα να προσαρμοστει. Με δυο λογια μια καλη μαγια που θα μεταμορφωσει το αλευρι. Για να γινει η μαγια θα χρειαστει αγωνας.

  Παντως εστω και μεσω των αγγλικων και των εκδρομων να ερθουν οι ανθρωποι τι πηραζει. Θα ακουσουν το λογο του Θεου και καποιος θα καταλαβει. Σαν την Πελαγια.

 2. Ποια είναι η παρέμβαση του οργανωμένου βουδισμού (αν υπάρχει), πχ βουδιστικών μοναστηριών στην κοινωνική και πνευματική ζωή;
  Όταν η θρησκευτική ανάγκη δεν καλύπτεται από τις γνωστές θρησκείες συνήθως επικρατούν οι σέκτες και η παραθρησκεία. Τι συμβαίνει στην Ταϊβάν;
  Τέλος ο προβληματισμός αυτού του σχολίου, δικαιώνει για μιά ακόμη φορά την ύπαρξη του παρόντος ιστολογίου.
  Καλό κουράγιο π. Ιωνά.

  • admin says:

   προς κ. Μανωλ. ευχαριστώ για το κουράγιο. το χρειαζομαι στις δυσκολιες εδω. υπαρχει φυσικα παρεμβαση. οι πολιτικοι πανε να προσκηνησουν , με τις καμερες αποπισω φυσικα σε μερικους φημισμένους ναους. ομως επειδη γενικα ο βουδισμός και γενικωτερα οι ταιβανεζικες θρησκειες ειναι διαιρημενες, διαφορες σεχτες, εχουν μεν επιδραση αλλα οχι γενικευμένη.
   ομως το βιβλίο zen war stories, στο οποιο εχω αναφερθη σε προηγουμενο αρθρο, ειχα και σχετικά βιντεο με γιαπωνεζους που παραδεχονται οτι ειναι σωστα αυτα που λεει, αναφερεται διεξοδικα ο ρόλος του βουδισμου στον μιλιταρισμό της ιαπωνιας, τον ενεπνευσε και ηταν το ιδεολογικο του στηρηγμα.

 3. Dimitris D says:

  Στην Ασία στις ταινίες και τα παιχνίδια υπάρχει η τάση να παρουσιάζουν ομάδες ηρώων που κυνηγούν τους κακούς, από τους οποίους κάποιοι γίνονται καλοί γιατί είχαν άσχημες εμπειρίες ως παιδιά και θεραπεύτηκαν από την καλοσύνη.

  Στην Taiwan μερικά από τα κορυφαία site ασχολούνται με τα παιχνίδια και κυρίως τα MMPORPG, όπου μέσω του ιντερνετ σχηματίζουν ομάδες για να κυνηγήσουν τα τέρατα.

  Ακόμα στις ταινίες, σειρές, παιχνίδια κτλ υπάρχει η ιδέα ότι αν πάρει το θησαυρό-βραβείο-μαγικό αντικείμενο κάποιος που δεν το αξίζει καταστρέφεται ή μεταμορφώνεται σε τέρας, αν το πάρει ο καλός γίνεται αρκετά δυνατός χωρίς να καταστραφεί.

  Στην δύση προβάλουν έναν ήρωα μόνο του, που τους σκοτώνει όλους.

  Όταν τους λες να γίνουμε όλοι ένα μάλλον είναι φυσικό να αντιδρούν, αφού ζουν σε μία ομαδική κοινωνία. Η ιδέα κάνουμε κάτι όλοι μαζί για να πετύχουμε ένα στόχο φαίνεται καλύτερη. Και αν το αξίζουν μπορούν να πάρουν στο τέλος το βραβείο χωρίς να καταστραφούν.

  Το κακό με τα παιχνίδια είναι ότι καλλιεργούν την επιθυμία για τα θαύματα τον πρόδρομων του αντίχριστου στην αποκάλυψη, κόκκινα-κίτρινα-πράσινα φωτάκια που πετούν γύρω από τους ανθρώπους.
  Τα παιχνίδια έχουν βάλει όλες τις θρησκείες και παραδώσεις στο μίξερ. Είναι περίεργο να απορρίπτεται παγκόσμια η παράδοση και οι νέοι να παίζουν παιχνίδια που αναφέρονται στο 1000-1500μ.Χ., γεμάτα με παράδοση.

  • admin says:

   pros Dimitris συμφωνω μαζί σας. αλλωστε υπαρχουν και πολλες εργασίες πανω σε αυτο που λετε. παλαιώτερα η εταιρια του ντισνευ μηνυσε καποιον που εκανε διδασκορικο δτα μικυ μαους , (μονιζω το βιβλιο του κυκλοφορει και στα ελληνικα) διοτι ελεγε και αποδεικνυε , παρομοια με σας

   • Dimitris D says:

    Το θέμα δεν είναι να ασχοληθούμε συγκεκριμένα με ότι δείχνει η τηλεόραση και με όλα τα παιχνίδια.
    Στο θέμα της μουσικής ροκ-μέταλ, κάποιοι αποφάσισαν πως όπως οι προτεστάντες πουλάνε χριστό λέγοντας σχεδόν αλήθειες, αυτοί μπορούν να πουλάνε το αντίθετο λέγοντας σχεδόν ψέματα. Στην Ελλάδα(φανατικοί) επέλεξαν να πάρουν το μέρος των εμπόρων του χριστού, να πιστέψουν όλα τα ψέματα και βγάλαν όλο το μίσος τους στους απέναντι. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν οι πωλήσεις των δεύτερων και να ασχοληθούν όλοι οι νέοι με τον αποκρυφισμό.

    Στα κορυφαία site(από το Alexa) για την Taiwan υπάρχουν πολλά που ασχολούνται με τα παιχνίδια.
    Τώρα βρισκόμαστε μπροστά στο δίλημμα ανάμεσα στους έμπορους της λογικής(επιστήμη) και τους έμπορους της φαντασίας(αποκρυφισμό). Οι έμποροι της φαντασίας έσπειραν την ιδέα της ομάδας ατόμων διαφορετικών ρόλων(εκκλησία) που κινούνται προς ένα στόχο. Τα άτομα της ομάδας αποτυχαίνουν αλλά ξαναπροσπαθούν. Πρέπει να απορρίπτουμε το μίσος όχι τους ανθρώπους. Στο τέλος το βραβείο(άκτιστη ενέργεια) θα καταστρέψει ή επιβραβεύσει ανάλογα με την αξία του καθενός.
    Αυτά είναι ιδέες που πρέπει να βρούμε τρόπο εμείς να θερίσουμε.

    Για την απεξάρτηση από τις δεισιδαιμονίες-τηλεόραση-παιχνίδια υπάρχει η δογματική του Ζηζιούλα που περιλαμβάνει τις διάφορες πλατωνικές ιδέες, έχουμε τα βιβλία για το μηδενισμό και την θρησκεία του μέλλοντος του Σεραφείμ Ροουζ και την τέχνη της εκκλησίας που εξηγεί τον συμβολισμό. Αν μάθουμε τι πιστεύουμε η απεξάρτηση έρχεται μόνη της γιατί ξαφνικά όλα τα παιχνίδια-σειρές-μουσική γίνονται ίδια και βαρετά.

 4. Αναστάσιος Π. says:

  Ένας που περνα καλα, ειναι βολεμενος, εχει οικονομικη ευμαρεια δεν εχει πολλους λογους να ψαξει για κατι αλλο. Ισως τον σκοτιζουμε κι ολας.

  Για αυτο και ο Θεος που νοιαζεται για την ψυχη μας και το τελικο καλο μας (εις τον αιωνα), επιτρεπει να ερχονται οι συμφορες, ωστε να μετανοησουμε, ειτε προσωπικες συμφορες ειτε συλλογικες.

  Καποιος που εχει φτασει σε ψυχολογικα αδιεξοδα, πεινες και απειλη θανατου, δεν θα αρχισει να ψαχνει για ελπιδα?

  Δεν νομιζω επισης οτι η θεολογία είναι τρόπος επιστροφής όλων των ανθρώπων. Ο καθένας μπορεί να έρθει από διαφορετικό δρόμο. Αλλιώς οι αγράμματοι πως θα σώνονταν?

  • admin says:

   προς Αναστ. νομίζω οτι ειναι υποχρέωση μας να τον σκοτίζουμε , καθε βολεμένο. αλλοιως η θεολογια καταντα κατι άχρηστο. ειναι νομίζω που δεν νοιαστήκαμε να δωσουμε ελκυστική εκφραση στην θεολογια, ισως διοτι το θεωρουμε δεδομένο στην ελλαδα οτι ειμαστε ορθόδοξοι, και δεν το πολυψάχνουμε.
   βεβαια ο θεός παντα προσπαθει ποτε με το καλό , ποτε με το αγριο να μας σωση, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι εμεις δεν εχουμε ευθύνη και υποχρέωση να κανουμε το καθήκον μας.
   δυστυχως επίσης υπερτονίζουμε την αγραμματοσύνη.
   δεν θα επρεπε να υπαρχη, και σημερα σχεδόν δεν υπαρχει. η εκκλησια σημερα δεν μπορει να αρκειται στους αγραμματους. οι αγραμματοι , πριν να σωθουν , νομιζω ταπεινα, να μαθουν γραμματα, γιατι αλλιως ειναι ξυλα απελεκητα , δεν μπορουν να βρουν δουλεια και να ειναι χρησιμοι στην σημερινη κοινωνια. μετα θα καταλάβουν καλύτερα τον χριστιανισμό.
   αλλο στις παλιες εποχές που οι κοινωνικοπολιτικές συνθηκες ηταν διαφορετικές και οι ανθρωποι δεν μπορουσαν να σπουδασουν.
   και φυσικα δεν ειναι ορθόδοξος οποιος ξερει ΜΟΝΟ θεολογια αλλα δεν συμμετεχει στην εκκλησια. αλλα η θεολογια οδηγει στην εκκλησία.

   • Πετρος Παπας says:

    Δηλαδή ο Θεός περιμένει μόνο από μας να ενημερώσουμε άλλους ανθρώπους και να σωθούνε?
    Αυτό δεν θα ταν τραγικό και άδικο για αυτούς?
    Δηλαδή το να εξαρτώνται αποκλειστικά από την δική μας ικανότητα, καλή διάθεση, εφευρετικότητα, εξυπνάδα, γνώσεις μάρκετινγκ, design, επικοινωνία, δημόσιες σχέσεις κτλ?

 5. Πετρος Παπας says:

  Μια αλλη απορια,
  1) υπαρχει περιπτωση να μην ευθυνεστε εσεις/εμεις για το ποσο επικοινωνιακοι και ικανοι ειμαστε στο να εκλαικευσουμε την θεολογια, αλλα να ευθυνονται οι Κινεζεοι, να μην ειναι προσφορο εδαφος ή να μην θελουν να επιστρεψουν?
  πχ στα Σοδομα ο κόσμος δεν ήθελε να επιστρέψει.

  2) Αυτά τα ζητηματα της εκλαικευσης σιγουρα θα υπηρχανε και στο παρελθον. Τι λενε για αυτα τα ζητήματα διαφοροι πατερες της εκκλησιας πχ Αγ.Ιωαννης Χρυσοστομος κτλ?

  Ευχαριστω

 6. Πετρος Παπας says:

  http://www.slideshare.net/
  Σε αυτο το σαιτ μπορειτε να ανεβασετε παουερποιντ παρουσιασεις και να διαδωσετε το Λογο του Θεου. Αμην.